Subscribe for a free infosession and find out how to become a Great Place to Work®!
MENU

7 trends binnen de “Beste Werkplekken in België” van 2025

 Werknemers en hun employee experience

Wat maakt een bedrijf écht een geweldige werkplek? De definitie van een goede werkgever evolueert voortdurend. Maatschappelijke ontwikkelingen, technologische vooruitgang en veranderende verwachtingen van medewerkers spelen hierin een belangrijke rol.

Jaarlijks gaat Great Place To Work op zoek naar de meest vooruitstrevende organisaties in België die zich als “Best Workplace” onderscheiden. In deze blog lichten we zeven trends toe die onze Best Workplaces van dit jaar kenmerken.

 

Ontdek de Beste Werkplekken van 2025

 

1. Welzijn en werkplezier.

Om een gezonde bedrijfscultuur te garanderen, investeren steeds meer bedrijven in holistische welzijnsinitiatieven zoals:

  • flexibele welzijnsbudgetten;
  • psychologische ondersteuning;
  • menopauze begeleiding;
  • on-site fysiotherapeuten;
  • voedingsondersteuning;
  • gezindsondersteuning en kinderopvangfaciliteiten;
  • Employee Assistance Programs (EAP);
  • ...

Daarnaast wordt er meer ingezet op een preventief beleid, met trainingen voor managers om vroege tekenen van burn-out te herkennen en aan te pakken.

2. Sociale betrokkenheid op de werkplek.

Binnen de verschillende stadia van het personeelsbeleid zijn er drie belangrijke trends op het vlak van (werknemers)betrokkenheid.

  1. Pre-boarding initiatieven: Welkomstpakketten, introductiebijeenkomsten en uitnodigingen voor bedrijfsevenementen creëren een gevoel van verbondenheid nog voor de eerste werkdag.
  2. Onboarding: Medewerkersbetrokkenheid wordt van bij de opstart aangemoedigd door nieuwe werknemers meer tijd op kantoor te laten doorbrengen tijdens hun eerste maanden, bijvoorbeeld door wekelijkse lunchbijeenkomsten.
  3. Alumni netwerk: Voormalige medewerkers blijven betrokken via gestructureerde alumniprogramma's, zoals jaarlijkse reünies.

3. Verschuivingen in de werkplek.

Steeds meer bedrijven richten zich op het aantrekkelijker maken van werken op kantoor, waardoor de focus langzaam verschuift van thuiswerken naar het creëren van een inspirerende en verbindende werkomgeving. Door initiatieven zoals “Lunch and Learn”-sessies en sociale evenementen proberen organisaties de motivatie van medewerkers om naar kantoor te komen opnieuw te verhogen. Binnen sommige organisaties worden werknemers zelfs actief betrokken bij het ontwerpen van kantoorruimtes om de werkplek comfortabeler en aantrekkelijker te maken.

Bespreking door medewerkers van een Engagement Survey

4. Buzzwords en ambassadeurschap (integratie met Employer Branding).

Steeds vaker streven organisaties ernaar een unieke identiteit te creëren. Interne tools met een toegewijde naam en branding, inclusief aangepaste hashtags zoals #bedrijfsnaam, zijn niet langer de uitzondering. Branded merchandise zoals t-shirts, notitieboekjes, mokken, sokken en sneakers worden aan werknemers gegeven. Giveaways en wedstrijden, zoals een ontwerpwedstrijd voor nieuwe bedrijfsmerchandise, worden georganiseerd om medewerkersbetrokkenheid te vergroten.
Daarnaast worden werknemers aangemoedigd om als merkambassadeurs op te treden door hun ervaringen en succesverhalen te delen, en zo de “employee journey” ook extern uit te dragen.

5. AI en technologie. 

Hoewel de opkomst van AI duidelijk merkbaar is, zijn er dit jaar merkbaar minder nieuwe AI-programma's gelanceerd. Grootschalige AI-initiatieven op bedrijfsniveau blijven voorlopig uit. Bedrijven implementeren echter wel losse tools zoals 'Copilot', waarbij ze zorgvuldig rekening houden met GDPR, privacy, vooroordelen en gelijkheid. Met het oog op een algemeen betere employee experience, hanteren ze een voorzichtige benadering om ethische risico's te minimaliseren.

6. Strategische budgettoewijzing.

Inflatie en indexeringen dwingen organisaties tot scherpere budgetallocaties. Data-gedreven besluitvorming, ondersteund door diepgaande analyses en medewerkersbevragingen, ondersteunen organisaties bij het optimaliseren van kostenstructuren. Daarnaast implementeren enkele bedrijven een flexibel kantoorruimtebeleid, verminderen ze het aantal fysieke locaties en bevorderen ze hybride werkmodellen met gestructureerde kantoordagen.

7. Sociale impact en duurzaamheid.

Duurzaamheid en sociale impact worden steeds belangrijker en krijgen een belangrijke plek binnen organisaties. Bedrijven stellen hogere duurzaamheidsdoelen en leggen strengere eisen op aan leveranciers, zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen en transparante rapportage over hun duurzaamheidsinspanningen. 

Daarnaast kunnen werknemers die niet betrokken zijn bij actieve bedrijfsprojecten in sommige organisaties een aantal uren per maand besteden aan vrijwilligerswerk, wat maatschappelijke betrokkenheid en persoonlijke voldoening bevordert. Bovendien kunnen werknemers CSR-initiatieven voorstellen, waarbij de organisatie projecten selecteert om te ondersteunen. Deze initiatieven richten zich vaak op persoonlijke en maatschappelijke kwesties die verder gaan dan de kernactiviteiten van het bedrijf.

Om een organisatiecultuur van openheid en continue verbetering te stimuleren, delen organisaties ook steeds actiever kennis via podcasts, gastcolleges en toegepaste onderzoeksprojecten.

Door in te spelen op deze trends trachten organisaties niet alleen talent aan te trekken en te behouden, maar ook een werkomgeving te creëren waar medewerkers zich goed voelen en zich maximaal kunnen ontplooien.

Klaar om jouw 'journey' te starten? Laat je inspireren, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en zet de eerste stap in jouw uniek traject.